Інформація про професії - Дніпропетровський професійно залізничний ліцей

Поиск
Перейти к контенту

Главное меню:

Учням та батькам
Актуальне відео
 

     Професія: ,, Машиніст  електровоза,  машиніст тепловоза ” 
     Люди цієї професії працюють по всій країні, яка, немов мережами обв'язана залізничним полотном. Де проїжджає поїзд - там і слід шукати машиніста з його помічником. Щоб управляти локомотивом, машиніст і помічник повинні дружити з технікою, бути уважними, відповідальними, мати відмінну реакцію.
     Машиніст і його помічник - це люди, без яких залізничне господарство просто зупиниться.



                        ПРОВІДНИК ПАСАЖИРСЬКОГО ВАГОНА
Одна з найбільш поширених професій на залізничному транспорті, що пов'язана з обслуговуванням пасажирів –це провідник пасажирського вагона.

В уяві пасажирів професія провідника пов'язана з постійними подорожами і новими враженнями. Проводжаючи поглядом міські пейзажі, що пролітають за вікном, знайомлячись із попутниками, ми уявляємо, скільки ж населених пунктів може побачити провідник, із скількома людьми познайомитися, скільки цікавого дізнатися.
Насправді ж, ця професія складна, багатогранна, потребує не лише професійних базових навиків, але і терпіння – адже, окрім постійних подорожей, зустрічей із новими людьми, провідник ще й офіціант, і прибиральник, і психолог, і наставник.

Вимоги до професійної підготовки.
Перед відправкою в рейс провідник приймає вагон, інвентар і постільну білизну; забезпечує безпечну посадку та висадку пасажирів, правильне розташування їх у вагоні, створює необхідні для комфортного проїзду умови.
Провідник слідкує за робочим станом обладнання вагона. Він повинен знати правила технічної експлуатації, перевезення пасажирів та багажу, розташування станцій маршруту. Крім того, провідник контактує з начальником поїзда та працівниками міліції, які супроводжують потяг, усуває суперечки між пасажирами, своєчасно оповіщає керівництво про усі виникаючіпроблеми.
Важлива риса провідника – доброзичливість до людей, яка повинна поєднуватися із спостережливістю та пильністю, акуратністю та кмітливістю при обслуговуванні пасажирів.
Провідниками сьогодні працюють переважно молоді, енергійні люди у віці від 18 до 35 років. Перш за все провідник є представником Укрзалізниці, її обличчям. Він покликаний підтримувати репутацію залізничної служби, забезпечуючи максимальний комфорт кожного пасажира. Професійний провідник завдяки своєму досвіду, вмінню зрозуміти потреби людини і прагненню допомогти завжди залишає в пасажирів найприємніші враження про поїздку, і люди надалі все частіше користуються цим видом транспорту.
Провідник пасажирськоговагона - цікава і складна робота. Спробувати свої сили в цій професії може будь-хто повнолітнього віку.


Контролер-касир
Історія професії
   Ще спрадавна існувала традиція в невеликій групі людей призначати відповідального за з   берігання грошових коштів. У Стародавній Русі існувала посада скарбника — людини, що зберігала казну приватних осіб, бояр і князів. У сучасному вигляді посада касира з'явилася в кінці 19 століття з винаходом перших контрольно-касових машин і швидко набула широкого поширення, що було пов'язане з розвитком великих міст і торгівлі.
Соціальна значущість професії
Без професії касира важко уявити собі сучасні сфери послуг і торгівлі. Касир часто стає першою або останньою особою, з якою спілкується людина в театрі, банківській установі, магазині, тому саме він визначає статус всього закладу. Не дивлячись на велику кількість терміналів і інших систем електронних розрахунків, велика частина процесів грошового обміну до цих пір відбувається саме завдяки роботі касира.
Короткий опис професії
Назва професії прийшла до нас із Західної Європи, де, у свою чергу, воно взяло початок від італійського слова cassa — «ящик».
Касир — це фахівець, який завідує прийомом і видачею грошей, цінних паперів, управляє грошовою касою, продає квитки. Залежно від специфіки роботи, бувають банківські касири, валютні касири, продавці-касири, працівники квиткових кас, касири-бухгалтери.
За допомогою касового апарату проводить грошовий розрахунок з покупцем товару або споживачем послуг. Обов'язки багато в чому залежать від того, де він працює. У торговому залі підраховує суму, на яку покупець купує товар, і виробляє грошовий розрахунок готівкою банкнотами або по пластиковій картці.
Cпецифіка роботи контролером-касиром:
    Незалежно від спеціалізації повинен знати пристрій і правила експлуатації контрольно-касових апаратів, порядок одержання, зберігання та видачі грошових коштів, ознаки платоспроможності державних грошових знаків, способи перевірки платоспроможності пластикових карток, порядок ведення касової книги і складання касової звітності. Працюють касирами переважно жінки.
Загальна характеристика професії:
    • контролює поповнення асортиментів товарів у торговому залі і їхню схоронність, справність і правильність експлуатації контрольно-касового апарата;
    • перевіряє кількість і якість товару;
    • підраховує вартість покупки, одержує гроші, пробиває чек, видає здачу;
    • усуває дрібні несправності контрольно-касового апарату;
    • оформлює вітрини;
    • консультує покупців про призначення, властивості, якість товарів та їхні ціни;
    • вивчає попит покупців;
    • одержує товар зі складу;
    • складає товарні звіти, акти.
Вимоги до індивідуальних якостей фахівця:
    Для діяльності необхідні:
    • здатність зберігати витримку у будь-якій ситуації;
    • стійка увага;
    • добра довгострокова й короткочасна оперативна пам'ять;
    • арифметичні здібності;
    • окомір;
    • точне просторове сприйняття форми й величини предмета;
    • чітка дикція;
    • спостережливість;
    • чіткість і акуратність;
    • чесність;
    • товариськість  
    Робота не рекомендується людям, що страждають на захворювання: нервової системи;відхилення у психіці (надмірна помисливість, тривожність, збудливість); судинну дистонію з вираженими головними болями (гіпертонія, мігрень); опорно-рухового апарата;хронічні інфекційні захворювання; шкірна алергія; екзема кистей рук; епілепсія; різко виражені неврози; зниженням слуху на обидва вуха;ті, хто є бактеріоносіями.
 
Вимоги до професійної підготовки:
    Повинен знати:
    • класифікацію;
    • характеристики й призначення товарів;
    • правила розшифровки артикулів і маркувань;
    • основні види сировини й матеріалів, що йдуть на виготовлення товарів;
    • прогресивні методи й форми обслуговування покупців;
    • пристрій і правила користування контрольно-касовим апаратом;
    • основні принципи пристрою торгово-технічного устаткування.
    Повинен уміти робити розрахунки.

 
 
                                                               

 
© 2016 Дніпропетровський професійно залізничний ліцей
Назад к содержимому | Назад к главному меню